2015. jan 29.

Vörös földből gyúrt Rock'n'Roll

írta: Redneck Zone
Vörös földből gyúrt Rock'n'Roll

Cody Canada and The Departed – HippieLovePunk

Új albummal jelentkeztek a Red Dirt rock fenegyerekei!

lubbockonline_com5.jpg

 

Cody Canada új zenekara a 2010-ben feloszlott Cross Canadian Ragweed romjain alakult. Ez utóbbi csapat több mint egy évtizeden át örvendett nagy népszerűségnek Amerikában (több mint egymillió eladott lemez és évente kétszáznál is több koncert), annak ellenére, hogy a Red Dirt rock a tengerentúlon sem tartozik a mainstream irányzatok közé. A műfaj a rockzene lágyabb ágát képviseli, melyben többek között blues, americana, alternatív country és southern rock elemek keverednek.

album_cover_2.jpgAmi a The Departed-et illeti, a január közepén megjelent  HippieLovePunk az első, jelenlegi felállással készült nagylemez a négyfős oklahomai zenekartól és kijelenthető, hogy a 11 nótát tartalmazó album meglehetősen izmosra sikerült.

Kategóriák ide vagy oda, rockzene ez a javából!

A Comin’ to me című dal erős kezdés. Békebeli rock’n’roll, mindjárt dobolni kezd a láb, riszál a popsi, ráz a fej – vérmérséklettől függően ugye. Slágergyanús a feszes, középtempós Inbetweener, míg a legzúzósabb nóták a Revolution és a Boss of Me: dühös, odacsap, földbe döngöl. Jelen van a Ragweed-es időket idéző, lágyabb dallamvilág is. Ilyen a Maker, mely az americana remek példája: az ajkadon érzed a földutak porát, arcodra ráncokat éget a déli nap, talpadban súlyos mérföldek nyoma sajog. Igazán rossz nóta nincs a lemezen, gyenge pont talán a Great Big Nothin'. A Judas Priest-et idéző alaphoz nem passzolnak sem a billentyűk, sem Cody hangja. Az utolsó harmadot viszont megmenti a gitárszóló, összhangot teremt, így a finálé már rendben van. Szívet melengető az LP-t záró kétrészes ballada, az All Nighter, mely egy zenésztárs halála kapcsán íródott.

Tagadhatatlan a Southern Rock nagyjainak hatása az albumon, úgy mint ZZ Top, Lynyrd Skynyrd, Blackberry Smoke, ugyanakkor a csapat ügyesen ötvözi a tanultakat saját, vörös földben edződött gyökereivel. Ráadásul Cody hangja érettebb, mint valaha. A nazális orgánumhoz immár az a fajta whiskey-gőzös rekedtség is társul, ami miatt képtelenség megunni.

Az album egyrészt megújulás, mert a Ragweed idők soft zenéjéhez képest egy jóval sűrűbb és dinamikusabb anyagot kaptunk. Másrészt viszont sikerült visszahozni azt a sajátos Red Dirt hangzást, ami az előző The Departed LP-ről még hiányzott, így most egy igazán egyedi lemez születhetett. Jó kis album, érdemes belehallgatnia mindenkinek, aki egy fikarcnyit is érdeklődik a déli zenék iránt!

Ízelítő:


 Fotó: lubbockonline.com

Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is, kattints ide!

Szólj hozzá

zene ajánló lemez