2015. jan 22.

Piros, omlós, fűszeres: mi az?

írta: Redneck Zone
Piros, omlós, fűszeres: mi az?

Crock-pot-ban sült vastaglapocka

Álmodoztál már életedben legalább egyszer arról, hogy kövér, pirosra sült, omlós húsokkal kényezteted a szeretteidet, vendégeidet? Vajon hányan vagyunk, akiknél a temérdek teendő miatt ez csak álom maradt? A déli konyhát tanulmányozva azonban rábukkantam egy Crock-Pot nevű "csodaedényre", amelyről azt állítják a műfaj nagymesterei, hogy ennyi az egész: beleteszem a több kilós húst, lecsukom, békén hagyom, majd egy bő fél nap múlva pirosan-omlósan kiveszem és tálalom. No, ennek muszáj volt utána járni!

7_kesz.jpg

Hozzávalók:

      • Bő 1 kg vastaglapocka
      • 8-10 apróbb szemű burgonya
      • 2-3 szál sárgarépa
      • 2 szál szárzeller
      • gombaleves-krém
      • fokhagyma granulátum

      • frissen őrölt tarka bors
      • zöldfűszerek, pl. kakukkfű és zsálya (lehet szárított is)
      • kevés vaj az edény kikenéséhez

Elkészítés:

1. A húst megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk és alaposan besózzuk. Megszórjuk a fokhagyma granulátummal, ízlés szerint borsozzuk, majd serpenyőben kevés olajon, erős lángon minden oldalát megpirítjuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, a húst félretesszük, majd az edényben maradt szaftot felöntjük 1 dl vízzel.

2. A krumplit, répát megmossuk, meghámozzuk. A burgonyát negyedekre, a répát vastag karikákra vágjuk. A zellerszárakat szintén nagyobb darabokra szeleteljük.

3. Az edényt vékonyan kikenjük vajjal, kibéleljük a zöldségekkel, tekerünk rá egy kevés borsot, ráöntjük a serpenyőből a szaftot, majd ráhelyezzük a megpirított húst.

3_hus_bekeszites.jpg

4. Vastagon megkenjük gombakrémmel és megszórjuk a zöldfűszerekkel.

4_bekenni_gombaszosszal.jpg

5. Ráhelyezzük az edényre a fedőt és alacsony fokozaton 9-10 órán át pároljuk. Innentől nem kell és nem is szabad abajgatni, hiszen az edény mindent elintéz helyettünk. Akkor van kész, amikor a hús ínycsiklandozóan piros és szinte szétomlik.

5_kesz0.jpg

6. Ha elkészült kivesszük az edényből, tálra tesszük, mellé szedjük a zöldségeket és neki is láthatunk a falatozásnak. Mártásként felhasználhatjuk a megmaradt gombakrémet.

Jó étvágyat!

6_kesz.jpg

4 fő bőven jóllakik egy ekkora darab husiból. Ha több éhes szájra számítunk, nyugodtan készítsük nagyobb adag húsból. Ilyenkor elegendő kevesebb zöldségfélét az edény aljára pakolni.

Főzési idő: általában éjfél után indítom el a főzést, így másnap ebédre frissen tálalhatom az ételt.

 

Alapötlet: www.deepsouthdish.com; a receptet a magyar konyhára szabta: Redneck Zone

Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is, kattints ide!

Szólj hozzá

konyha étel ital