2015. feb 25.

Ned Kelly, az ausztrál Robin Hood

írta: Redneck Zone
Ned Kelly, az ausztrál Robin Hood

Ned Kelly - A törvényenkívüli (2003)

Ami Angliának Robin Hood, nekünk Rózsa Sándor, az Ausztráliának minden bizonnyal Ned Kelly.

Anglia egészen a brit birodalom felbomlásáig nem hagyott fel a gyarmatain élők sanyargatásával. A koronához csatolt világ távoli szegleteiben a rezsim elnyomó-kizsákmányoló politikája rendre kitermelte azokat a népi hősöket, akik reménytelen, ámde annál magasztosabb harcot vívtak a teljhatalom ellen. Egy ilyen fiatalembernek állít emléket ez a film.

www_mojomovie_com_3_final.jpg

  A film: 

Ned ír bevándorló családból származik. Története 1871-ben indul, amikor egészen fiatalon egy tévedés folytán őt tartóztatják le és börtönözik be lótolvajlásért. Hiába tölti le az igazságtalanul, különösebb vizsgálat nélkül rárótt büntetést, szabadulása után őt és családját egyre több atrocitás éri az Angliát szolgáló hatóságok részéről. Utóbbiak ugyanis, a kék uniformist magukra öltve, szemlátomást bármit és bármilyen eszközzel megtehetnek,  különösebb következmények nélkül. A Kelly család férfiúit azonban göcsörtös ír fából faragták, így a maguk módján igyekeznek gondoskodni róla, hogy kiegyenlítsék a számlát.

www_mojomovie_com_4_final.jpg

Igen ám, de a kopók között személyes ellenségeik vannak, így az irányítás kicsúszik a  kezükből. Ned a fivérével és két jóbaráttal az Ausztrál vadonba menekül. Megkezdődik az üldöztetésük, ami óhatatlanul vérontással jár. Mivel a helyi hatóságok tehetetlenek Robin Hood e bozótlakó verziójával szemben, egyenesen Fokvárosból importálnak egy hírhedt rendőrfelügyelőt. Megkezdődik a Kelly "gang" módszeres felkutatása, a fiúk sorsa pedig véresen komolyra fordul. Bujdosás, harc a túlélésért és küzdelem az üldözőkkel, miközben rá kell ébreszteni a nép egyszerű fiait arra, hogy lehet és kell tenni az elnyomók ellen. Néhány betyáros húzásnak köszönhetően hallatlan népszerűségre tesznek szert, de a hurok egyre szorosabban fonódik a nyakuk köré. A történetet a főhős és egy - a sors fintora - angol hölgy között szövődött szerelmi szál színesíti.

theredlist_com_final.jpg

A film egy történelmi tényeken alapuló western. A lovagolós, puskaropogtatós, bankrablós jelenetek mögött egy valós történelmi személy valóban megtörtént cselekedetei állnak. Ausztrál produkcióban készült, a rendező Gregor Jordan, míg a főszerepeket világhírű hollywood-i színészek alakítják: Ned Kelly-t a szintén ausztrál, posthumus Oszkár-díjas Heath Ledger (A hazafi, Túl a barátságon, A sötét lovag), a szívtipró jóbarátot Orlando Bloom (Gyűrűk ura, Karib tenger kalózai, Trója), Ned szerelmét pedig Naomi Watts (Mullholland Drive, Diana, Birdman) játssza.

 Az élmény: 

Ugyan a mozi a történelmi filmek és a western jól bevált elemeivel dolgozik, lelkesítő, színvonalas szórakozás nyújt. A karakterek szerethetőek, egy-kettőre azonosulni tudunk igazukkal és tetteikkel. Közben a szemünk láttára érnek zöldfülű falusi kölykökből felelősen gondolkodó felnőtté, majd a sorsot elfogadni képes férfivá.

www_cinema_de_final.jpg

Hiába, szeretjük a vásznon viszontlátni, amikor egy közülünk való Átlag Pista - ha csak átmenetileg is - képes változtatni a világ folyásán és felvállalja a harcot akkor, amikor a többség pisszenni sem mer. Tanulságos, hogy a hőssé válás a kisember számára nem megy egyik napról a másikra. Az a maroknyi férfi és nő, akivel ez egyáltalán megtörténik, tudatos felvállalás helyett leginkább csak belesodródik ebbe a szerepbe, majd a túlélés reménye teszi azzá, akivé válik: az átlagosnál kreatívabbá és kockázatvállalóbbá. A hőssé válás ráadásul áldozatokkal jár, az áldozat pedig legtöbbször nem egy arctalan idegen, hanem egy szeretett hozzátartozó, egy kedves ismerős vagy éppen egy pótolhatatlan jóbarát. Az örök favorit szegény fiú - úrilány szerelmi szál - klisé ide vagy oda - rendesen bizserget szívtájékon, a végkifejlet pedig egyszerre megdöbbentő és felemelő.

www_mojomovie_com_5_final.jpg

Mindeközben bejárjuk az Ausztrália vadon ritkán látott zegzugait, vombat pörköltet eszünk egy népes ír família asztalánál, talp alá való folk zenét hallgathatunk és ízelítőt kapunk a kontinensnyi ország kezdetektől sokszínű kultúrájából.

Összességében fordulatos, izgalmas és tanulságos mozi, bátran ajánlom mindenkinek!

 Vélemény: 

like.jpg

 

Fotók: www.mojomovie.com, safeguardquotes.info, theredlist.com

Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is kattints ide !

Szólj hozzá

ajánló film cult