2014. dec 11.

10 film a Délről, a '80-as évektől napjainkig

írta: Redneck Zone
10 film a Délről, a '80-as évektől napjainkig

Szeretem a Southern Movie-t. Olyan filmeket sorolnak ide, amelyek az USA déli államaiban játszódnak, bemutatva azok sajátos hangulatát, kultúráját, egyedülálló karaktereit. Ízelítőt adnak az ott élők küzdelmes mindennapjaiból, legyen szó a történelmi időkről, a XX. század második feléről vagy napjainkról. Ilyen filmekből válogattam össze tíz kedvencemet.

bto6_elso_kep.jpg 

1. The Color Purple – (Bíbor szín), 1985

Gyönyörű film, mely a XX. század első felének Amerikájába, azon belül is a délen élő afro-amerikai lakosság zárt és kevéssé ismert világába kalauzol minket. A főhősnek nem csupán a kort jellemző rasszizmussal, hanem a fekete közösségen belül élő erőszakkal és nemi diszkriminációval is meg kell küzdenie. "Fekete vagy, szegény, csúnya, ráadásul nő. Egy senki vagy." - hangzik a film egyik kulcsmondata, mely sokat elárul a korabeli gondolkodásról. Gyönyörűek a forgatási helyszínek: bár a történet Georgia-ban és Tennessee-ben játszódik, a felvételek Észak-Karolinában készültek. A rendező Steven Spielberg, akinek ez az első olyan filmje, amelyben valós társadalmi problémákat dolgoz fel. A főszerepet az ifjú Whoopi Goldberg játssza.

the_color_purple_final.jpg

2. 8 seconds – (8 másodperc), 1994

A helyszín Oklahoma, Texas és a rodeo embert próbáló világa. Végigkísérhetjük egy szegény családból származó, céltudatos fiatalember gyors karrierjét és hogy hogyan birkózik meg mindazzal, ami a hirtelen jött népszerűséggel jár: megfelelési kényszer, pénz, alkohol, nők. Mindez remek ride jelenetekkel, poros oklahoma-i ranch-el és a ’80-as évek retro hangulatával fűszerezve. A film Lane Frost-nak, az egyik legendás rodeo cowboy-nak állít emléket. Külön szót érdemel a mozi végén a bő tíz perces, archív felvételeket bemutató etap.

8sec_4.jpg

 3. Sweet Home Alabama (Mindenütt nő); 2002

Habkönnyű romantikus vígjáték arról, hogyan talál vissza a vidéket hátrahagyó, wannabe nagyvárosi lány déli gyökereihez. Bár ez a mozi erősen a sztereotípiákra épít, naiv humorával, szerethető déli karaktereivel és a híresen szép georgia-i vidékkel remek szórakozást ígér. Öööööö..... Georgia? Igen, bár a történet szerint a helyszín Alabama, a forgatás nagy része Atlantában zajlott.

sha_4_mod.jpg

 4. All the Real Girls – (Az „Igazi”), 2003

Valahol a tini-filmek és a művészfilm határán mozog ez a darab. A történet a „Miért olyan átkozottul bonyolultak a nők?” című örök kérdést feszegeti és tulajdonképpen a világon bárhol játszódhatna. Ugyanakkor az első ránézésre csak díszletként szolgáló déli kisváros élethű képet fest az elszigetelten, kitörési esélyek nélkül élő vidéki fiatalok mindennapjairól. A helyszín Észak-Karolina, a Great Smoky Mountain hegyvidék, melynek komor szépségét szokatlan kameraállásokkal és a meglepő vágással emeli ki a rendező.

alltherg_4.jpg

5. Glory Road – (Fekete dicsőség), 2006

Jöjjön ez a remek film egy elszánt kosárlabda edzőről, aki, az 1960-as évek derekán, nem átallotta fekete játékosokkal feltölteni az egyetemi kosárlabda csapatot – méghozzá El Paso városában, Texas állam nyugati csücskében. Ki hinné ma már, hogy akkoriban a kosárlabda is a fehérek elit sportjának számított? A fő gondot természetesen a déli társadalmat mélyen átitató rasszizmus okozza, mely bőrszíntől függetlenül testileg és lelkileg is próbára teszi a fiatal sportolókat. Kitartással, akaraterővel, emberséggel és bátorsággal azonban még e mostoha körülmények között is lehet sporttörténelmet írni.

gr2.jpg

6. Crazy Heart – (Őrült Szív), 2009

A helyszín Új-Mexico és Texas: a végtelen országutak, az útszéli kocsmák, az egyszálgitáros county zene és a patakokban folyó whiskey világa. Ez utóbbi okozza a legtöbb gondot a főhősnek, aki amellett, hogy tehetséges zenész, a maga nyers modorával és büszkeségével egy korabeli legendákat megidéző outlaw figura. Sorsfordító szerelem, helyrehozhatatlan hibák, mindez remek filmzenével megspékelve. A főcímdalért (The Weary Kind) a dal társszerzője és előadója, Ryan Bingham 2009-ben Oscar Díjat nyert „Legjobb eredeti dal” kategóriában.

ch2.jpg

7. The Help – (A segítség), 2011

Ez az a film, amely után garantáltan utálni fogjuk a délieket. A helyszín Jackson város, Mississippi állam, 1963 nyara. Miközben az USA aranykorát éli, dübörög az autóipar és Johnny Cash, addig délen egy párhuzamos valóság létezik, mely leginkább az Apartheid-re hajaz. A film az afro-amerikai cselédek szívbe markoló történetén keresztül mutatja be a korabeli városi elit kegyetlen attitűdjét a feketék iránt. Remek a korrajz: az autók, az épületek, a bútorok, a ruhák, frizurák, smink, az ételek, szokások: 120 perc valóságos utazás a Délre.

the_help_3.jpg

8. Footloose  (Footloose), 2011

Modern musical a habkönnyű fajtából, sok sztereotípiával, jó adag humorral, talp alá való zenével. A film az 1984-es, azonos című film feldolgozása, mai környezetbe helyezve. A történet egy bostoni kamasz fiúról szól, aki édesanyja halála után a georgia-i Bomont-ba, egy tipikus déli kisvárosba költözik, ahol a vaskalapos városvezetés betiltotta a zenét és a táncot. A város-vidék és az észak-dél ellentétből sok vicces jelenet születik, nem marad el a romantikus szál sem, Julianne Hough pedig kifejezetten dögös redneck leányzó. A filmzenét  olyan előadók jegyzik, mint Blake Shelton, Zac Brown, Jana Kramer, Gretchen Wilson, Big&Rich.

footloose_2_mod.jpg

9. Mud – (Mud) 2012

Ha valamiből, hát ebből a filmből biztosan kiderül, hogy a tengerentúlon sincs kolbászból a kerítés. A történet az Arkansas folyó lápvidékén játszódik, a szereplők mindennapjai pedig szöges ellentétben állnak mindazzal, amit az amerikai álomról hallottunk. Az itt lakóknak kőkemény munkát, végtelenül egyszerű életet és súlyos döntések meghozatalát rendelte a sors. A film két kiskamasz és egy menekülni kényszerülő hobo barátságáról szól, ami a kezdetben jópofa kalandnak tűnik, ám végül szó szerint véres küzdelemmé fajul.

mud_5.jpg

10. The Baytown Outlaws – (Számkivetettek), 2012

Végül jöjjön az a film, amely maga a white trash paradicsom, másfél óra tömény tesztoszteron, így azoknak ajánlom, akiket inkább a látvány, mintsem a mondanivaló hoz lázba. A helyszín Alabama, Texas és Mississippi állam, a szereplők pedig a redneck tökély megtestesítői: izompólós nehézfiúk soknapos arcszőrzettel és ijesztően alacsony szókinccsel, alulöltözött hölgyemények Harley-Davidson motorokon, automata fegyverek, izomautók, Eva Longoria forrónadrágban és cowboy csizmában, midez egy csipet Tarantino-val tálalva. A történet az előbb említett szereplőgárda ámokfutása a fent nevezett államokon keresztül, sok zászlólengetéssel, southern pride töltettel és nem utolsósorban remek filmzenével.

bto9.jpg

Még több Southern movie: Hideghegy, Sült zöld paradicsom, Ó testvér, merre visz az utad?, Reflektorfény, Nem vénnek való vidék, Acélmagnóliák, A hallgatás törvénye, Ne bántsátok a feketerigót, A lápvidék harcosai, A méhek titkos élete, A messzi dél vadjai, Elfújta a szél, …és a sor végtelen.

Van kedvenced? Írd meg nekünk a Facebook-on!

 

 

A képek saját készítésű snapshot-ok.

Szólj hozzá

film cult