2014. dec 16.

C2C: egyedülálló koncertsorozat Európában

írta: Redneck Zone
C2C: egyedülálló koncertsorozat Európában

Avagy fapadossal, hidegebb éghajlatra

Talán hihetetlenül hangzik a mai globalizált világban, de vannak olyan zenészek, akik a tengerentúlon stadionokat töltenek meg koncertjeiken, az Öreg Kontinens lakói viszont sohasem láthatják őket élőben. Nagy ritkán az Egyesült Királyságba még csak-csak átruccannak egy kósza klubkoncert erejéig, de a Csatornán túlra végképp nem merészkednek. Üdítő kivétel lesz jövő év február végén - március elején a C2C koncertsorozat, melynek 2015-ben immár négy ország ad otthont.

collage_1_kozepes.jpg

A C2C, azaz Country to Country fesztivált 2013-ban rendezték meg első alkalommal, Londonban. Az idei év óriási sikerét követően, amikor is 50.000 rajongó látogatott el a koncertekre, jövőre Stockholm és Oslo is csatlakozik a programsorozathoz. Az esemény különlegessége, hogy egyetlen este leforgása alatt több olyan, modern country zenét játszó előadót láthat-hallhat az európai nagyérdemű, akik a tengerentúlon a lemezeladási listák élén állnak, rendre nyerik a legjelentősebb szakmai díjakat és koncert naptáruk már egy évvel előre zsúfolásig megtelt.

A rendezvény kétnapos, az előadók felváltva lépnek fel az első vagy második napon, várostól függően. A fellépők között a mai Nashville legnagyobb nevei szerepelnek, úgymint:

  • Luke Bryan, a műfaj pop irányvonalának szakavatott trubadúrja, aki eddigi legnagyobb sikereit szerelmes nótáival aratta. Legutóbbi, Crash my Party című albuma 2013. augusztusában jelent meg. Az idei évben sorra hozta el a legrangosabb country zenei díjakat: az övé az „Év férfi énekese” (CMA), az „Év előadója” és az „Év albuma” (BMA) cím is.

  • Lady Antebellum, egy közel 10 éve együtt zenélő trió, akiknek Need you now című 2009-es slágerét a hazai rádiók is játszották. A zenei irányvonalat tekintve ugyancsak a country és a popzene közötti átmenetet képviselik, egyre inkább az utóbbi felé tolódva. 2014. szeptemberében jelentkeztek új albummal (747). Többszörös platinalemezes előadók, akik az idén a Teen Choice Awards-ról a „Legjobb Country Együttes”-nek járó díjat hozták el.

  • Florida Georgia Line, egy kéttagú fiúcsapat a pop-rock vonalról, akik az elmúlt két évben robbantak be igazán a köztudatba. Cruise című daluk akkora sláger a tengerentúlon, hogy a híres rapper, Nelly, hip-hop nótaként is feldolgozta. 2014. októberében adtak ki új albumot Anything Goes címmel, mely november elején már vezette a Billboard 200 eladási listát. Az idei évben ők nyerték többek között az „Év Duója” (CMA), a „Legjobb country dal” (BMA), és a „Legjobb Country Együttes” (AMA) címet.

  • Jason Aldean, a country-rock meghatározó alakja, egyben az egyik első olyan előadó, aki a country zenét hard-rock elemekkel ötvözte. Sokszoros platinalemezes énekes, aki az utóbbi években szinte minden létező szakmai elismerést bezsebelt: volt már az "Év előadója", az „Év legjobb country albuma" és az „Év legjobb kislemeze" cím birtokosa, de számtalan díjat nyert turnéi és videoklipjei kapcsán is. Legújabb albuma (Old Boots, New Dirt) szintén idén októberben jelent meg és december elejére már több mint egymillió példány fogyott belőle.

  • Brantley Gilbert, a country-rock feltörekvő fenegyereke, aki legújabb, Just as I am című lemezével elhozta az idei év legjobb country albumának járó díjat az American Music Awards-ról. Dallamos redneck rock zenéje inkább csak dalszövegeit tekintve sorolható a country-hoz, ennek ellenére a kigyúrt déli macsót óriási lelkesedéssel fogadja a modern country zene iránt fogékony közönség. Az elkövetkezendő években biztosan hallani fogunk még róla.

A könnyűzenei csemegék iránt érdeklődő hazai közönségnek mindez azért lehet érdekes, mert reményeink szerint a követező hetekben tovább csökkenhet a C2C időszakára szóló repülőjegyek ára a fapados légitársaságoknál. Így egy hosszú hétvégés stockholmi, londoni vagy dublini városnézős kiruccanás megkoronázásaként akár el lehet látogatni egy ilyen ritkaság számba menő eseményre is - anélkül, hogy lenulláznánk a családi kasszát. Illetve, ha még nincs meg a tökéletes karácsonyi ajándék, miért is ne kerülhetne két koncertbelépő a fa alá?

c2c_plakat_final.jpg

A poszt megírásakor Londonba 18 ezer Ft (Ryan), Stockholmba 22 ezer Ft (Wizz), Dublinba 35 ezer Ft (Ryan) volt a legolcsóbb repülőjegy 2 fő részére (kedvezmények ill. egyéb díjak és illetékek nélkül).

További információk a fellépőkről, helyszínekről, időpontokról, jegyekről itt: www.c2c-countrytocountry.com

 

rövidítések:  CMA - Country Music Awards; BMA - Billboard Music Awards; AMA - American Music Awards

Szólj hozzá

zene ajánló koncert