2015. feb 27.

Újdonságok a country zenében: 2015 február

írta: Redneck Zone
Újdonságok a country zenében: 2015 február

Egy-kettőre eltelt ez a hónap, de amilyen rövid volt, olyan sűrű is, már ami a zenei palettát illeti. A Southern Rock-tól a hagyományos country zenén át a Hick-Hop-ig bezárólag majd minden műfajban születtek új dalok, új lemezek vagy éppen új videoklipek. A hajtás után jönnek a részletek!

burning-guitar-1024x640_final.jpg

 Nagylemezek: 

rodney-atkins-album-greatest-hits-2015-400px.jpgRodney Atkins eddigi legnagyobb slágereit tartalmazó album február 3-án látott napvilágot. A nemes egyszerűséggel Greatest Hits címre keresztelt lemez a Tennessee-ben született előadó 11 legismertebb dala mellett egy új nótát tartalmaz, az Eat Sleep Love You Repeat-et. Az 1997 óta alkotó zenész eddigi életművét az teszi igazán különlegessé, hogy abszolút modern zenei köntösbe csomagolva mesél a leghétköznapibb örömökről és bánatokról, köztük olyan, a könnyűzenében meglehetősen mellőzött témákról, mint például a gyereknevelés. Ezen a lemezen több ilyen nóta is megtalálható, pl. Cleaning This Gun, He's Mine és a Watching You, érdemes tehát áttanulmányozni a dalszövegeket is.

bbs_holding_all_the_roses.jpgA Holding All The Roses az atlanta-i Blackberry Smoke negyedik stúdióalbuma. Amilyen színes a déli államok zenei világa, olyannyira üde és változatos ez a nagylemez, amely február 10-én jelent meg. A banda az első, 2008-as Honky Tonk Bootlegs EP-től eltekintve eddig alapvetően a Southern Rock vonalat képviselte, az új album azonban örvendetes visszatérés a country gyökerekhez. Bár továbbra is a country és a rock határmezsgyéjén egyensúlyoznak, több nóta is kifejezetten az előbbi irányba mutat. Az első videoklip ugyancsak az egyik country dalhoz készült, ezt lejjebb mutatjuk. Az előzőekben felsorolt stílusokon kívül vérpezsdítő rock'n'roll és blues elemekkel is operál a csapat, jó szívvel ajánlom az LP-t a déli zenék kedvelőinek.

kid_rock_first-kiss-cover2.jpgVégül jöjjön a hosszú utat megtett Kid Rock legújabb nagylemeze, a First Kiss, mely február 24-én került a boltokba a tengerentúlon. A detroit-i polgárpukkasztó fenegyerek a nagyvárosi hip-hop-tól jutott el közel 20 éves zenei pályafutása során a country - Southern Rock műfaj berkeibe és Hank Williams Jr.-hoz fűződő barátságának köszönhetően egyre többet alkot ebben a stílusban. Bár végtelenül sikeres karriert tudhat maga mögött, zenei kvalitásai mindig is kétes megítélés alá estek. Alább az új albumról szól a címadó dal, dögös járgányokkal a videóban:

 

 Kislemez: 

A kislemezeket tekintve a hónap legkellemesebb meglepetése a Montgomery Gentry Folks Like Us című  dala, mely a második single az azonos című, idén áprilisban várható albumról. Az LP producere az a Michael Knox, aki Jason Aldean lemezeinél bábáskodik, így az új Montgomery Gentry album első kislemeze (Headlights) bizony a megtévesztésig Aldean stílusát türközte. A Folks Like Us esetében a duó szerencsére megőrizte eredeti, legendás stílusát és egy igazán erős "blue collar" himnusz született:

 Videoklip: 

Brantley Ghilbert  One Hell Of An Amen  című dalához készült video január legvégén került fel a Youtube-ra. A dal a Just As I Am című nagylemezről való, mely 2014-ben az Év Country Albuma lett az AMA Gálán. A nóta két hétköznapi férfi, Brantley két jóbarátjának halála előtt tiszteleg. Míg egyikük egy távoli földrészen, addig másikuk a rákkal szemben vívta meg a maga keserves harcát.

Új videóval jelentkezett Kenny Chesney is, akinek a  Wild Child  című dalához készült el a kisfilm. A nóta egy újabb duett Grace Potter-rel, akivel annak idején a You And Tequila című slágert énekelték közösen. A dal a 2014-es Big Revival című albumon szerepel, a felvételek a Hawaii Szigeteken készültek.

Harmadikként jöjjön az ígért Blackberry Smoke videó, mely a  Too High  című dalhoz készült és az amerikai kisvárosokat megmételyező illegális alkohol és drogkészítésről szól.

Az akusztikus country zene kedvelőinek csemege a Love and Theft nevű duó   Whiskey On My Breath  című dalához készült felvétel. A dal a csapat azonos című, ugyancsak most februárban megjelent nagylemezéről szól.

Jól sikerült nótával jelentkezett Kip Moore is, melyhez egyelőre egy dalszöveg videó készült. A szám címe  I'm To Blame  és Kip idén várható, második albumára fog felkerülni.

A poszt elején szó volt hick-hop-ról vagy más néven country rap-ről, ez a felvétel zárja most a külföldi előadók sorát: Cap Bailey és a  Say My Name . Ez az előadó a Colt Ford által működtetett, Average Joe's Entertrainment nevű country-rap istálló legújabb felfedezettje, a nóta pedig azt hiszem igazán fogyaszthatóra sikerült!

A videókat a pirossal kiemelt szövegre kattintva meg is tudjátok nézni.

Végül, de nem utolsósorban februárban ismét új videoklip született egy magyar csapat háza táján, ők a Twin City, a dal pedig az Évezrednyi közhely. Gratulálunk!

  Érdekesség: 

A country műfaj nyelvújítóként is működik, az angol nyelvterületen legalábbis. Úgy fest, hogy a Florida Georgia Line és Luke Bryan nevével fémjelzett bro-country, mely mainstream pop, rock és country elemekből építkezik, mint fogalom hivatalosan is bekerül a rangos Cambridge értelmező szótárba. A nyelvészek meghatározása szerint a bro-country "a country zene egy olyan alfaja, melyet fehér férfiak adnak elő és alapvetően macsó témákat dolgoz fel, úgymint a terepjárók, az ivászat és a vég nélküli bulizás". Hát kérem, mi a zenetörténelem, ha nem ez? ;-)

“A sub-genre of country music sung by young white men, featuring songs with macho themes such as trucks, drinking and partying.”

Read More: 'Bro-Country' Could End Up in the Dictionary | http://tasteofcountry.com/bro-country-cambridge-dictionary/?trackback=tsmclip

Ha tetszett a poszt, tarts velem a Facebookon is kattints ide !

Szólj hozzá

zene