2015. feb 14.

New Orleans fekete indiánjai

írta: Redneck Zone
New Orleans fekete indiánjai

Február 17-én tartják a zárónapját Észak-Amerika legnagyobb karneváljának New Orleans-ban. A XVII. századi hagyományokkal rendelkező Mardi Gras felvonulásokkal, koncertekkel, önfeledt tánccal és némi polgárpukkasztással fűszerezett rendezvényire tízezrek látogatnak el minden évben. Az események főszereplői a karnevál köré szerveződött társaságok (krewe), melyek egész évben hangyaszorgalommal munkálkodnak a jelmezeken és a felvonulási kocsik díszítésén. Az egyik legkülönlegesebb ezek közül a Mardi Gras Indians szervezete, melyet nevével ellentétben nem az őslakos indián törzsek leszármazottai, hanem New Orleans afro-amerikai lakossága hívott életre. Bár több mint 100 éves múltjuk van, mégis máig ez a legkevésbé elismert krewe a városban.

mardi-gras-indian_1_kicsi.jpgfotó: Tulane Public Relations

New Orleans fehér lakosságának erősen urizáló karneváli miliőjébe sehogyan sem illett a gettókban nyomorgók világa, így az afro-amerikai lakosság lassacskán kialakította saját farsangi hagyományait. Az őslakosok előtti tisztelgés gyanánt a Mardi Gras Indians nevet vették fel és színes, tollakkal díszített jelmezekbe bújtak. A szervezet több "törzs" laza szövetsége, melyek képzeletbeli indián nevei annak a városrésznek vagy gang-nek a nevét tükrözik, ahová a tagok tartoznak.

mardi-gras-indian_29_kicsi.jpg fotó: Kerry Maloney

A helyi afro-amerikaiak két szálon is erősen kötődnek az indiánokhoz. A rabszolga kereskedelem hajnalán az Afrikából behurcoltak között alig akadt nő, így a fekete férfiak olyan indián nőkkel házasodtak, akiket a fehérek már korábban rabszolgasorba taszítottak és a háztartásban, ágyasként, illetve könnyebb mezőgazdasági munkákra használtak. Később pedig a helyi indián törzsek voltak azok, akik menedéket nyújtottak a Louisiana mocsaraiban bujdosó szökött rabszolgáknak.

mardi_gras_8_kicsi.jpg fotó: tuadmissionjeff.blogspot.hu

Az Indián krewe Húshagyó Keddi megmozdulásai egészen az 1960-as évek végéig véres eseményként éltek a köztudatban. A gang-ek ugyanis a jelmezek álcáját kihasználva intézték az egymás közti leszámolásokat, melyekkel szemben a rendőrség az általános karneváli forgatag miatt tehetetlennek bizonyult. Szerencsére az egyes csoportok ma már csak a művészet frontján csapnak össze: jelmezeikkel, táncaikkal, dalaikkal versengenek.

A civil erőfeszítések mellett ebben az is szerepet játszott, hogy mára egy-egy autentikus jelmez elkészítése több hónapot vesz igénybe és már az alapanyag költsége is több ezer dollárra rúghat. Így érthető, hogy ezeket az alkotásokat senki sem szeretné holmi csetepatéban megrongálni.

További fotók a galériában:

A szervezet nem csak a Mardi Gras alkalmával tart felvonulást. A pompás jelmezeket március közepén, a New Orleans-i Jazz Fesztivált megelőző un. Super Sunday alkalmával is magukra öltik.  

    Mardi Gras: nálunk Húshagyó Kedd; krewe: ejtsd: kru:, a crew szó archaikus változata

     

    Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is kattints ide !

    Szólj hozzá

    cult