Southern Fried Chicken - egy igazi klasszikus Délről
Házi készítésű ranch szósszal
Ez az étel maga a nagybetűs Dél, a megtestesült hagyomány, a Southern konyha No. 1-ja. Ha jól készítjük el, verhetetlen! Jár hozzá egy pofonegyszerű, házi készítésű ranch szósz is, így lesz teljes az élmény.
Gasztro töri: Ez az étel valószínűsíthetően a skót bevándorlókkal érkezett Amerikába, de a déli államokban élő rabszolgák vitték tökélyre. Számukra a csirke volt az egyetlen állat, amit saját felhasználásra tarthattak kunyhóik körül.
Hozzávalók a csirkéhez:
- bő 1 kg csirkecomb (kisebb méretűek, alsó és felső comb vegyesen)
- 3 dl író (bio boltokban kapható)
- 15 dkg liszt
- ½ kiskanál frissen őrölt fekete bors
- ½ kiskanál fokhagyma granulátum
- ½ kiskanál pirospaprika
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csirkecombokat megmossuk, lehúzzuk róluk a bőrt, majd az egyik oldalon bemetsszük a csont mentén a húst.
- Zárható műanyag edénybe helyezzük, ráöntjük az írót, átforgatjuk, lezárjuk és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap kivesszük a hűtőből és megvárjuk, amíg szoba hőmérsékletűre melegszik. Ezután letöröljük a combokról az írót, majd enyhén besózzuk őket.
- A lisztbe keverjük a pirospaprikát, a fokhagyma granulátumot és a borsot,
- A combokat meghempergetjük a keverékben, majd forró olajban, oldalanként kb. 6-6 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk.
Hozzávalók a mártogatóshoz:
- 2 dl majonéz
- 1 dl író
- 1 kiskanál apróra vágott kapor
- 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
- 1/2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 kiskanál frissen őrölt bors
- 1/2 kiskanál Worchester szósz
Elkészítés: a hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük, majd 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tipp: önmagában remek sörkorcsolya, de tálalhatjuk főételként krumplipürével vagy sült krumplival is.
Jó étvágyat!
Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is, katt ide !