2015. jan 22.

Gombaleves-krém

írta: Redneck Zone
Gombaleves-krém

Egy sűrű, rendkívül laktató krém, amit a tengerentúlon frissen, melegen, önmagában is fogyasztanak nyúlós-ködös téli estéken. Ami számomra izgalmassá teszi az az, hogy többféleképpen is felhasználható. Mártásként húsok mellé vagy éppenséggel a sütéshez, ételízesítőként.

1_gombamartas.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg gomba
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1/2 liter víz
  • 1 tyúkhúsleves kocka
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

1_gombamartas_elvalaszto.jpg

Elkészítés:

1. A gombát megpucoljuk, szeletekre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, felaprítjuk.

2. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát.

3. Egy maréknyi gombát félreteszünk, a többit rádobjuk a piruló hagymadarabkákra. Közepes lángon  1-2 percig dinszteljük.

4. Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és alaposan elkeverjük.

5. Ráöntjük a vizet, beletesszük a leveskockát, majd időnként megkeverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.

6. A maradék 1 evőkanál lisztet alaposan elkeverjük a tejszínben, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a gombaleveshez.

7. Botmixerrel pépesítjük, azután gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg egészen besűrűsödik. Akkor jó, ha szinte "megáll benne a kanál". Szerecsendióval ízesítjük.

8. Ha mindjárt neki is látnánk, akkor előbb a félretett gombaszeleteket pirítsuk meg egy kevés vajon és tálaláskor szórjuk a sűrű krémleves tetejére.

9. Ha mártásként vagy ételízesítőként szeretnénk felhasználni, akkor az összes gombát főzzük bele a krémbe. Várjuk meg amíg teljesen kihűl, sőt az sem árt, ha egy éjszakát a hűtőben pihen.

Kb. 4 csészényi lesz belőle.

Jó étvágyat!

1_gombamartas_2.jpg

 

A receptet a magyar konyhára szabta: Redneck Zone. Eredeti receptet így keress: cream of mushroom soup

Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is, kattints ide!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

konyha étel ital