Gombaleves-krém
Egy sűrű, rendkívül laktató krém, amit a tengerentúlon frissen, melegen, önmagában is fogyasztanak nyúlós-ködös téli estéken. Ami számomra izgalmassá teszi az az, hogy többféleképpen is felhasználható. Mártásként húsok mellé vagy éppenséggel a sütéshez, ételízesítőként.
Hozzávalók:
- 25 dkg gomba
- 1/2 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 1/2 liter víz
- 1 tyúkhúsleves kocka
- 2,5 dl főzőtejszín
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
1. A gombát megpucoljuk, szeletekre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát szintén meghámozzuk, felaprítjuk.
2. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát.
3. Egy maréknyi gombát félreteszünk, a többit rádobjuk a piruló hagymadarabkákra. Közepes lángon 1-2 percig dinszteljük.
4. Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és alaposan elkeverjük.
5. Ráöntjük a vizet, beletesszük a leveskockát, majd időnként megkeverve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.
6. A maradék 1 evőkanál lisztet alaposan elkeverjük a tejszínben, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a gombaleveshez.
7. Botmixerrel pépesítjük, azután gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg egészen besűrűsödik. Akkor jó, ha szinte "megáll benne a kanál". Szerecsendióval ízesítjük.
8. Ha mindjárt neki is látnánk, akkor előbb a félretett gombaszeleteket pirítsuk meg egy kevés vajon és tálaláskor szórjuk a sűrű krémleves tetejére.
9. Ha mártásként vagy ételízesítőként szeretnénk felhasználni, akkor az összes gombát főzzük bele a krémbe. Várjuk meg amíg teljesen kihűl, sőt az sem árt, ha egy éjszakát a hűtőben pihen.
Kb. 4 csészényi lesz belőle.
Jó étvágyat!
A receptet a magyar konyhára szabta: Redneck Zone. Eredeti receptet így keress: cream of mushroom soup
Tetszett a poszt? Tarts velem a Facebookon is, kattints ide!