2014. dec 21.

Illatos sárgarépaköret fahéjjal – izgalmas fogás egy unalmas zöldségből

írta: Redneck Zone
Illatos sárgarépaköret fahéjjal – izgalmas fogás egy unalmas zöldségből

A Karácsony a húsételekről szól. Pulyka, sertés, hal, vad, töltve, tűzdelve, sütőben sütve vagy rántva: számtalan variáció egy-egy témára. Ezek kísérőjeként készítettem el egy rendhagyó zöldségköretet, mely a hagyományos déli konyha része: Virginiától Texasig sok helyen ez az ínyencség kerül majd kísérőként az ünnepi asztalra. Akár előző nap is elkészíthető, mert felmelegítve sem veszít zamatából.

repa_1_85.jpg

Hozzávalók:

  • 1/2 kg sárgarépa, lehetőleg szép nagyok
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 3 evőkanál vaj (nem szabad spórolni vele)
  • 5-6 dkg barna cukor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem
  • frissen őrölt bors

repa_4_99.jpg

A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk, jó ujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd egy lábosba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, rámorzsoljuk a leveskockát és nagyjából 10 perc alatt félpuhára főzzük. Kihalásszuk a répakarikákat a lábosból és alaposan lecsepegtetjük, a főzővizet pedig félretesszük.

Egy serpenyőben a vajat közepes hőfokon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a barna cukrot és 1-2 evőkanállal a főzővízből. Folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a fahéjat és a répakarikákat, ízlés szerint sózzuk, majd az egészet lassú tűzön összefőzzük. Ügyeljünk rá, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon. Egyszer-kétszer óvatosan forgassuk át, hogy a répák minden oldalról magukba szívják az illatos mártást. Akkor jó, ha a szeletek megpuhultak, a máz pedig egyenletesen bevonja őket.

Megszórjuk szárított petrezselyemmel, tekerünk rá frissen őrölt borsot, levesszük a tűzről és egy csinos tálra szedjük. Melegen tálaljuk.

repa_3_90.jpg

Tipp: az igazán ínyencek a mártást néhány csepp narancslével is ízesíthetik.

 

Sütőben sült vagy töltött húsok mellé a legigazibb. Ma sült csirkecombbal kínáltam.

sultcsirke_90.jpg

 

A receptet a magyar konyhára szabta: Redneck Zone; az ihletet adta: egy sor "brown sugar glazed carrots" recept a netről, elsősorban déli szerzőktől; fotók: Redneck Zone

Tetszett a poszt? Megtalálsz a Facebookon is, kattints ide!

 

Szólj hozzá

konyha zöldség étel ital